hehkutulppa

Diesel-Blogi osa 2: Hehkutulppa

Tässä blogin osassa kerromme yleisesti hehkutustulpista.

Hehkutulpan toiminta


Dieselmoottorissa palotapahtuma perustuu ilman ja polttoaineen seoksen syttymiseen paineen ja lämpötilan vaikutuksesta. Jotta moottorin käynnistyminen olisi mahdollista luotettavasti myös kylmänä, täytyy palotilassa olevaa ilmaa esilämmittää – tätä tehtävää hoitaa hehkutulppa. Dieselmoottorissa ei siis käytetä perinteistä kipinäsytytintä, eli sytytystulppaa. Ennen käynnistystä hehkutulppaan johdetaan virtaa, jolloin sen kärki alkaa nimensä mukaisesti hehkumaan lämmittäen palotilaa ja sen sisällä olevaa ilmaa. Hehkutulppa toimii siis vain käynnistyksen yhteydessä, eikä vaikuta moottorin toimintaan ajon aikana. Hehkutulpan toiminnan ilmaisee yleensä keltainen käämin kuva kojetaulussa ennen käynnistystä, joka sammuu, kun moottori on valmis käynnistettäväksi. Joissakin tapauksissa merkkivalo toimii myös vikavalona, esimerkiksi vilkkuen vikatilan ollessa päällä.


Hehkutulppien viat

Hehkutulpat toimivat haastavissa olosuhteissa suurten lämpötilanvaihteluiden ja paineen alla. Hehkutulppia on autossa useita moottorikoon mukaan, joten yhden hehkutulpan toimimattomuutta ei välttämättä huomaa normaalin käynnistämisen yhteydessä. Jos useampi hehkutulppa on yhtäaikaisesti toimimaton, näkyy se ajoneuvon heikkona käynnistymisenä tai käynnistymättömyytenä. Käynnistysongelmat pahenevat usein sään kylmetessä, kun moottori ei saavuta riittävää lämpötilaa. Uudemmissa autoissa on hehkutulppien valvontajärjestelmä, joka ilmoittaa hehkutulpan/ -tulppien toimimattomuudesta. Tällöin hehkutuksen merkkivalo jää päälle tai vilkkuu järjestelmän vian merkiksi. Joissakin tapauksissa ajoneuvo saattaa myös mennä vikatilaan ja esimerkiksi rajoittaa moottorin käyntinopeutta ja tehoa suojellakseen moottoria vaurioitumiselta. Mikäli hehkutuksen vikavalo tai ajoneuvo käyttäytyy edellä mainituilla tavoilla, on syytä viedä auto korjaamolle pikimmiten.


Hehkutulppien vaihto

Hehkutulpille ei yleensä ole ajoneuvovalmistajan antamaa vaihtoväliä. Tästä syystä ne yleensä vaihdetaan vasta, kun ne alkavat aiheuttaa ongelmia ajoneuvon toiminnassa. Hehkutulppien vaihto on usein haastavaa, sillä niiden kierteet ovat usein jumittuneet pitkän eliniän aikana ja suurten lämmönvaihtelujen takia. Ei ole myöskään tavatonta, että pitkään kestänyt hehkutulppa rikkoontuu irrotuksen yhteydessä, tai rikkoo moottorinkannen kierteet. Etenkin kylmissä ja vaihtelevissa olosuhteissa hehkutulpat joutuvat ylimääräiselle rasitukselle, joka lyhentää niiden elinikää. Tästä syystä hehkutulppien vaihtoa kannattaa kysyä asiasta esimerkiksi ajoneuvon huollon yhteydessä. Tällöin hehkutulppien kunto voidaan tarkastaa ja niiden vaihtoajankohtaa ennakoida hyvissä ajoin. Hyvä ajankohta tarkastaa hehkutulppien kunto on esimerkiksi isomman huollon yhteydessä. Hehkutulpat ovat suhteessa edullisia, joten niiden vaihto on suositeltavaa hyvissä ajoin ennen oireiden esiintymistä ajoneuvon luotettavan toiminnan varmistamiseksi.

0
Feed