polttoainesuodatin

Diesel-Blogi osa 1: Polttoainesuodatin

Aloitamme diesel-blogi kirjoituksen diesel järjestelmän tärkeimmästä asiasta - polttoainesuodattimesta.


Polttoainesuodatuksen tärkeys


Puhdas polttoaine on elintärkeää kaikille diesel polttoainejärjestelmille. Polttoainesuodattimen tehtävänä on puhdistaa polttoainetta ennen sen kulkeutumista moottoriin. Modernit dieselmoottorit ovat todella tarkasti suunniteltuja koneita, jotka tuottavat paljon lämpöä. Polttoaineen tehtävänä on myös jäähdyttää esimerkiksi polttoainepumppua ja suuttimia, jolloin puhtaan polttoainevirtauksen tärkeys korostuu. Polttoainesuodattimeen jäävät partikkelit saattavat ajan myötä heikentää polttoaineen virtausta tukkimalla suodatinta. Huono ja likainen polttoainevirtaus saattaa näkyä erilaisina oireina ajoneuvon toiminnassa ja pahimmassa tapauksessa johtaa moottorin tai sen komponenttien vaurioitumiseen. Usein polttoainesuodattimen vaihtoa kuitenkin väheksytään, vaikka puhdas polttoaine on yksi tärkeimmistä moottorin käyttöön ja kestoon vaikuttavista tekijöistä.


Oireet ja niiden havainnointi


Polttoainesuodattimen tukkeutuminen näkyy yleensä moottorin käynnistymisen tai käynnin häiriöinä. Yleensä oireet alkavat näkyä ensimmäisenä suuren kuormituksen alla. Esimerkiksi kovemmissa kiihdytyksissä tai ylämäissä auto voi tuntua laiskalta ja vedottomalta. Tehottomuus onkin yleisin likaisen polttoainesuodattimen aiheuttama oire. Myös sytytyskatkokset ja nykiminen ovat mahdollisia havaittavia vikoja. Uusissa autoissa polttoainevirtauksen heikentyminen saattaa sytyttää myös moottorin vikavalon.


Erittäin tukkeutunut suodatin saattaa aiheuttaa ongelmia myös moottorin tyhjäkäynnissä. Etenkin moottorin ollessa kylmä se saattaa kuulostaa siltä, kuin se aikoisi sammua. Myös lämpimänä moottori saattaa kuulostaa tukehtuvalta liian vähäisen polttoaineensaannin takia. Viimeistään tässä vaiheessa ajoneuvo on syytä viedä pikimmiten korjaamolle tarkastettavaksi.


Ennakointi


Jotta ajoneuvo ja sen polttoainejärjestelmä toimisi erinomaisesti pitkään, on suositeltavaa tarkastuttaa polttoainesuodatinta aika-ajoin. Helpoin tapa ennakoida ja estää polttoainejärjestelmän ongelmien esiintyminen on huolehtia polttoainesuodattimen vaihdosta tasaisin väliajoin. Valmistajan suositukset polttoainesuodattimen vaihdolle vaihtelevat ja voivat olla pisimmillään jopa 90 000 kilometriä. Suositeltavaa olisi kuitenkin vaihtaa polttoainesuodatin huomattavasti useammin. Etenkin pohjoismaissa haastavat olosuhteet asettavat vaatimukset lyhyemmälle vaihtovälille.


Hyvä väli polttoainesuodattimen vaihdolle voisi olla esimerkiksi 20 000 kilometrin tai vuoden välein ajoneuvon huollon yhteydessä sen huolettoman toiminnan ja polttoainejärjestelmän pitkäikäisyyden varmistamiseksi. Polttoainesuodattimen vaihto onkin verrattain edullinen tapa huolehtia ajoneuvon ja sen polttoainejärjestelmän toimintakunnosta ja välttää sen toiminnasta aiheutuvia ongelmia ja korjauskustannuksia.0
Feed